Het project

PicoSmart was een innovatief project in Noord Nederland. Het was een samenwerkingsverband waarin lokale overheden, onderwijsinstellingen, onderzoeksinstellingen en commerciële bedrijven participeren. Geïnteresseerde partijen zijn onder andere Gasunie Engineering & Technology, de Hanzehogeschool, TNO, Sun, Kiwa Gastec, de NOM en SensorUniverse. PicoSmart was een initiatief van de expertisegroep “Collaborative Network Solutions” van Logica (tegenwoordig CGI) Groningen.

De nadruk bij PicoSmart ligt op integratie. Er is namelijk reeds veel ontwikkeld, zowel in de context van research als commercieel, dat kan worden toegepast in het concept van PicoSmart. Integratie hiervan is nodig voor de implementatie van pico pigs en van de zwerm als geheel. Maar integratie is ook nodig op projectniveau. De te integreren onderdelen en de benodigde kennis is namelijk zeer divers en zal daardoor afkomstig moeten zijn van een brede en pluriforme groep participanten. Het is een uitdaging om de benodigde integratie te realiseren via onderlinge samenwerking. Het vereist een multidisciplinair innovatief team, een team dat het initiatief gezamenlijk draagt, de voordelen ervan inziet en te zijner tijd de resultaten als team verzilvert.

PicoSmart is een “open innovatie” project. Hierbij worden interne en externe bronnen gecombineerd, voor zowel de ontwikkeling als het op de markt brengen van nieuwe technologieën en producten. Er is sprake van gezamenlijk onderzoek en ontwikkeling en van een gezamenlijk business model. In de context van het project worden middelen, mensinzet en intellectueel eigendom gedeeld. Het vereist durf van de deelnemende partijen om elkaar toegang te geven tot eigen apparatuur, diensten en kennis. Participerende partijen komen in aanraking met voor hen nieuwe, onbekende technologieën, waardoor spin-off kan ontstaan, ook buiten de context van het project. Samenwerken in open innovatie is een uitdaging, maar wel een waar significante waarde mee kan worden gecreëerd. Een uitdaging met grote winstkansen voor de partijen die dapper genoeg zijn om mee te doen.

De eerste (huidige) fase van het project is de onderzoeksfase, waarin wordt gekeken naar de haalbaarheid van het geheel, zowel technisch als commercieel. Tijdens deze fase worden met name studenten ingezet, die in de context van hun stage of promotie delen van het onderzoek uitvoeren. Ze worden hierin procedureel begeleid door bijvoorbeeld Working Tomorrow, het afstudeerprogramma van CGI dat zich bezighoudt met nieuwe technologische ontwikkelingen. Inhoudelijk worden ze begeleid door specialisten van de deelnemende partners. In latere fases wordt het commerciële aspect steeds belangrijker. Participanten zullen pilots uitvoeren en op termijn zal het PicoSmart concept commercieel worden geëxploiteerd.



Klik op het menu bovenaan om door de site te bladeren.